4D ултразвуково изследване

Безопасно ли е 3D/4D ултразвуковото изследване?

Ултразвуковото изследване е обичайна практика при пренаталните грижи в развитите страни.Проблема с безопасността на „2D ултразвука“ е проучван в САЩ  повече от 45 години. Доказано е, че изследването не причинява вреда за майката или бебето.  При 3D/4D ултразвуковото изследване   се използва един и същ вид ултразвук както  при рутинното 2D сканиране, просто качеството на апаратурата е много по-високо и обработката на сигнала става по доста по-различен начин.

Кога е най-подходящото време за 3D/4D изследване?

По всяко време между 17-та и 34-та седмица на бременността. Разбира се конкретните случаи се нуждаят от индивидуален подход.В определени ситуции е подходящо изследване в 11-13 гестационна седмица-например  преди ранния биохимичен скрининг. Моля, обадете се, за да получите повече информация за най-добрия период за  посещение през вашата бременност

Каква е разликата между 3D  и  4D ултразвуково изследване?

Към 1959 год се конструира първия клинично приложим ултразвуков апарат за изследване на бременни. Определено това е бил 1D  апарат, работило се е в едно измерение.Виждали са се само разстоянията между черепните кости на бебето и нищо друго. С напредването на технологиите навлизат 2D  апаратите, при което на екран се реконструират изображения на бебето в 2 измерения/ височина и ширина – 2D/. Виждаха се костна система,вътрешни органи, разбира се при ниско качество на изображението. Невъзможно беше да се види лицето на бебето и голяма част от аномалиите.Така е до 1987 година когато се правят първите експерименти с 3D  ултразвук.При тази технология ултразвуковия сигнал се насочва към плода от различни ъгли, отраженията му се обработват от компютър и в крайна сметка вече имаме възможност да видим най-после лицето на бебето, подробности в морфологията му за което преди не сме и мечтали. 3D се нарича ултразвука защото виждаме плода в 3 измерения – височина, ширина и дълбочина.
И накрая -4D. С напредване на технологиите в последното десетилетие, стана възможно много по прецизно и бързо обработване на информацията. това позволи да  виждаме как се държи бебето в реално време- как отваря уста, движи ръчички,смуче пръст, пие околоплодна течност, и по-важно – как работят вътрешните органи. Именно времето е четвъртото измерение, затова тази апаратура се казва  4D или 3D-Live . Разбира се един 4D  апарат може да работи и като 3D или 2D, при това с несравнимо по-високо качество и информативност.

С какво 3D/4D ехографията е по-добра от стандартното ултразвуково изследване.

тя е много по-прецизна.Стандартния режим за изследване на органите на плода си остава все още 2D. Но един 4D апарат работещ в режим 2D дава много повече информация поради по-високия клас технологии.Феталната морфология се изследва най-добре с 4D апарат.

тя е много по-демонстративна. При нея можем да видим лицето на плода, меките тъкани и костни структури, дефекти на устните и небцето, ръчичките и крачетата, дефекти в пръстите, коремна област и гръб, полови органи.Това е невъзможно, или много трудно за стандартната 2D апаратура.

тя е много по-задълбочена. Съставна част на съвременните 4D апарати е Доплер режима. С него можем да видим движението на кръвта в сърцето и всички кръвоносни съдове на плода  както и в пъпна връв, плацента и матка.Това ни позволява да установим и предотвратим състояния, които могат да заплашат живота на плода.
Какво е фетална морфология?

Неоформеното бебе в корема на майката се нарича ембрион. След 3-ти лунарен месец, когато придобие човешки черти се нарича фетус. Морфология идва от гръцката дума „морфос“- форма. И така, фетална морфология значи оформяне на бебето, конкретно устройство на тяло и вътрешни органи.

Огледа на тялото и вътрешните органи на плода е неотменна част на всяко едно ултразвуково изследване, без значение дали ще се извършва в женска консултация по здравна каса с 2D апарат, или в клиника с 4D ултразвук. Друг е въпроса къде това става по-прецизно. Не винаги това зависи само от апарата. Водещо е кой и как интерпретира изображенията.

Трябва ли да си взема час?

Да, тъй като изследването продължава около 30 мин. е необходимо планиране на посещенията. За да не се налага да изчаквате твърде дълго, моля резервирайте час по телефона.

Как трябва да се подготвя за 3D/4D изследване?

Ултразвуковите вълни се разпространяват много по-добре в течности отколкото в тъкани.Пълният пикочен мехур играе ролята на „воден прозорец“ и значително подобрява картината в ранните срокове на бремеността. Също така, към термина на раждане, пълният пикочен мехур избутва по-високо, над таза главичката на бебето и позволява да видим лицето му. Затова препоръчително е час преди изследването да изпиете литър течности и да не уринирате.

Можете ли да определите  пола на бебето?

Да (при желание), в повечето случаи ние можем ви кажем какъв е пола на бебето. Не можем обаче да гарантираме, че бебето ще ни сътрудничи по време на изледването:-)). Някои фактори,  като например седалищно предлежание, пъпна връв или ръчичка в слабинната област, притиснати едно към друго крачета, както и много ранен етап в развитието на плода могат значително да затруднят определянето на пола.

Мога ли да доведа приятелите и семейството си при изследването?

Да, направили сме необходимото за да осигурим присъствието на близките Ви при 4D ехографията.Считаме, че хората, които са до вас по време на бременността имат също  нужда да видят бъдещия член на семейството.

 

Колпоскопия

колпоскопия
Колпоскопията е гинекологично изследване, което осигурява детайлен оглед на външните полови органи, влагалището и маточната шийка с неколкократно увеличение. Тя дава по-подробна диагностична информация от макроскопския оглед със спекулум при гинекологичния преглед.
Какво е колпоскопия – неинвазивен метод, който се прилага в амбулаторни условия. Процедурата не е болезнена и се извършва рутинно в специализираните гинекологични кабинети.
Изследването се извършва с колпоскоп – специален оптичен уред, който с увеличение до 50 пъти и при насочено силно осветление, дава възможност за стереоскопично наблюдение.
Част от гинекологичния преглед изисква т.нар. оглед със спекулум на влагалището и маточната шийка. Колпоскопията се прави на този етап от прегледа, като при огледа могат да се използват последователно специални разтвори за разграничаване на нормални и изменени области от тъканите:

След третиране на тъканите с тези разтвори се появяват типичните колпоскопски находки, чрез които се поставя колпоскопска диагноза. Според конкретната находка, евентуално се определя и зона за прицелна биопсия. Прицелната биопсия дава възможност да се вземе материал за хистологично изследване от най-суспектната зона на изменения участък и може да се извърши по време на колпоскопията. Хистологичният резултат на материала от биопсията дава диагноза, която е определяща за лечението.

Колпоскопията е препоръчителна при всеки профилактичен гинекологичен преглед, но задължително се прави при:

• абнормална цитонамазка ( III-V PAP );
• положителен тест за HPV;
• разлика между находката при гинекологичен преглед и резултата от цитонамазката;

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *