Дерматоскопия

Дерматоскопията е метод за по-детайлно оглеждане на повърхностните слоеве на кожата и оценка на пигментните образувания по нея – бенки и други образувания. Целта на този метод е детайлно да разграничи доброкачествените от злокачествените изменения на кожата и спомага за навременната диагностика на рака на кожата и профилактиката му.

Подобен преглед е препоръчителен при профилактична консултация за рак на кожата при възрастни пациенти, както и при такива с множество, атипични бенки или наличие на член от семейството с малигнен меланом на кожата. Дерматоскопията се осъществява с уред, наречен дерматоскоп, който позволява увеличаването на кожните структури и по-задълбоченото им наблюдение, отколкото е възможно при преглед с невъоръжено око. Чрез използването на дерматоскопия специфичността на прегледа се повишава, като по този начин се намалява честотата на ненужните отстранявания на бенки.

 

 

Какво е алергичен контактен дерматит?

 

Контактната алергия на кожата (алергичен контактен дерматит) е заболяване, което се причинява от допира на различни вещества до кожната повърхност и към които организмът ни вече е изградил чувствителност. Проявява се със зачервяване, уплътняване и сърбеж на местата на контакт.

Алергичният контактен дерматит е форма на дерматит (екзема), който се дължи на алергична реакция на кожата при директния й контакт със специфичен алерген. Клинично това се изявява със зачервяване, оток, поява на мехурчета, а при по-дълго протичане – и залющване; субективно е налице сърбеж. Обривът може да се появи на всяка една част от тялото, която е била в непосредствен контакт с алергена.

 

снимки на дерматит

 

 

 

 

 

 

 

Кои са най-честите причини за поява на алергичен контактен дерматит?

 • Някои растения (треви, храсти, градински цветя);
 • Никел (евтини бижута и аксесоари; метални ципове и копчета на дрехи);
 • Злато ( бижута; използва се и в стоматологията)- относително по-рядко;
 • Парфюми и аромати в козметиката;
 • Консерванти и стабилизатори в козметичните продукти;
 • Боя за коса;
 • Лекарствени продукти, особено антибиотици за локално приложение под формата на кремове, спрейове, капки за очи и уши;
 • Слънцезащитни продукти;
 • Латексови и гумени средства.

Какво да направим при съмнение за обрив с алергична генеза?

При съмнение за контакт с потенциален алерген, незабавно измиийте мястото с хладка вода. Може да се направи хладен компрес в тази зона за облекчаване на сърбежа. Не използвайте никакви кремове, разтвори и спрейове. Повечето продукти, които имате под ръка не са подходящи в случая. Запишете час за дерматолог, който ще постави вероятна диагноза, ще предпише лечение и по преценка ще Ви насочи за алергологично тестуване.

Поставянето на диагнозата контактна алергия, става въз основа на клиничната преценка на дерматолога Ви по време на прегледа. Видът на обривите по кожата на пациента, както и хронологичната връзка на появата им след контакт с определени вещества насочват лекаря към търсене на специфичен дразнител. В този процес, основна роля заема един от съвременните методи за диагностициране на контактната алергия – епикутанно кожно тестуване.

 

Епикутанно кожно тестуване

Самото тестуване се осъществява чрез нанасяне върху повърхността на кожата на вещества от нашия бит, които най-често биха могли да провокират алергия или раздразване на кожата. Прилагат се стандартизирани серии от алергени, които са специфични за всеки регион на света. Подбирането на конкретните алергени (стандартна редица) се основава на наблюденията и опита на лекари за установяване на химическите вещества, прилагани най-често в бита и работната среда в съответната част от света. В клиниката се прилага стандартизирана Европейска серия за тестуване за контактни алергени,което е най-точната методика за определяне на вида на алергена.

Изисквания към провеждането на епикутанно тестуване за алергия
• Прекратяване на терапията със системни антиалергични медикаменти поне 2 седмици преди деня на тестуването. В противен случай е възможно компрометиране на резултатите от теста. При неспазване на това условие, най-често се наблюдава фалшиво-отрицателен резултат – липса на реакция към алергените, дори и при налична чувствителност от страна на пациента.
• При активно заболяване, свързано със зачервяване на голям процент от кожната повърхност, е необходимо да се изчака подобрение в състоянието на пациента. В противен случай кожата реагира със зачервяване и подуване на местата на приложение на всички алергени – фалшиво-положителен резултат.


Фигури. Различна по тип и тежест положителна реакция към контактен алерген

Методика на провеждане на епикутанното тестуване за алергия
За тестуване е необходимо да планирате няколко визити при дерматолога – първичен преглед, ден, в който се провежда тестуването, както и оценка на реакцията към теста на 48 и 72 час. По време на първичния преглед, дерматологът се насочва към диагнозата – контактен алергичен дерматит и уточнява ден и час за провеждане на самото тестуване, което продължава около 20 минути. В деня, определен за тестуването, дерматологът ще постави върху кожата на гърба ви специални камери, съдържащи потенциалните алергени (стандартна серия).

Фигура 1. Подготвяне на алергените               Фигура 2. Поставяне на камерите с алергени
След 48 часа, камерите с алергени се отстраняват от кожата. Отчита се наличието и силата на кожна реакция към съответен алерген.
На 72-рия час се отчитат и анализират окончателните резултати.
В случай на положителна реакция на местата на дразнене кожата се зачервява и подува и се появява интензивен сърбеж. При изразена  кожна реакция, лекуващия лекар ще даде препоръка за лечение, което да намали дискомфорта Ви.

Препоръки за периода на тестуването:
• Не се излагайте на интензивно слънце (солариум) няколко седмици преди тестуването. Изчакайте със слънцето и до възстановяване на обрива по кожата Ви при евентуална положителна реакция към алерген.
• Спрете приема на противоалергични средства поне 2 седмици преди тестуването.
• Въпреки, че специалните контейнери за алергени позволяват къпане, препоръчително е да избягвате плуването, търкането, интензивното потене, усилените тренировки до окончателното им сваляне.
• Не търкайте гърба си и не правете упражнения, защото лепенката може да се размести или отлепи.
• Ако подозирате реакция към някое от средствата в домашната или работната Ви среда, можете да го донесете при тестуването, за да се определи чувствителността на кожата Ви и към него.

Скарификационна проба или проба за алергия към медикамент


(Тестуване за чувствителност към медикаменти)
Скарификационната проба се използва за установяване на индивидуална, повишена чувствителност към различни медикаменти, които предстои да бъдат инжектирани в организма – обазболяващи вещества при хирургична интервенция, антибиотични разтвори при инфекциозно заболяване и др. При теста лекарствения разтвор се накапва върху одраскване (скарификация) на кожата, направено с тънка стерилна игла. Пробата към медикамента се сравнява с реакцията спрямо вода, използвана като контролна проба. Тестът се отчита след 20 минути, а при нужда – и след 6 часа.

 

Какво представляват „кокошите тръни”?

Плантарните веруки („кокоши тръни”) са често срещан проблем. Представят се от болезнено кожно задебеляване в областта на ходилото. Причиняват се от Human papilloma virus (HPV). Нямат малигнен потенциал. Вирусът навлиза в кожата през микротравми и наранявания. „Кокошите тръни” имат тенденция да растат и да увеличават броя си чрез автоинокулация от инфектираните съседни тъкани, формирайки струпвания, подобни на мозайка.

CryoPen- нова генерация криотерапия
Ново устройство, използващо силата и мощността на течния азот по един бърз и високоефективен начин. Методът позволява третиране на променените тъкани без да се засяга околната здрава кожа. Прилага се фина струя от течен азот с температура -89°С при високо налягане. Може да се отстраняват лезии с дълбочина до 6мм и диаметър 20 мм и повече. Чрез тази техника се постига прецизност до милиметър. Процедурата е напълно безболезнена, не налага използването на упойка. Няма нужда от предварителна подготовка на пациента. Процедурите отнемат няколко секунди. След процедурата не се формират рани и мехури, не се налага използването на превързочни материали, пациентите могат веднага да се върнат към ежедневните си дейности.

Предимства на CryoPen
• Практичен метод с изключителна прецизност;
• Висока ефективност;
• Безопасност;
• Безкръвен неоперативен метод;
• Без болка;
• Без формиране на рани и мехури.

Мнение на специалиста:
„Използвам CryoPen в практиката си основно за премахване на плантарни веруки и съм наистина очарована от възможностите на устройството. Процедурите са напълно безболезнени, не се налага използването на анестезия, което прави процедурите бързи и без риск от алергична реакция към упойката. Много практичен метод с отлични резултати.“

 

Микроскопско изследване в дерматологията

Диагностиката на кожните заболявания изисква прилагането на различни диагностични техники, които да подпомогнат откриването на причинителя на заболяването. При съмнение на лекаря за инфекция, един от основните диагностични методи е микроскопското изследване на неоцветена натривка от кожа или лигавица, нар. нативна микроскопия. Нативното микроскопско изследване е помощен метод, който позволява бърза диагностика на инфекциозните заболявания на кожата и лигавиците и различаването им от други възпалителни заболявания без инфекциозен характер. Най-често микроскопско изследване се провежда при съмнение за гъбична инфекция на кожата, ноктите или косата.
Нативно микроскопско изследване се извършва при 90-95% от прегледите за полово-предавана инфекция – при влагалищно или уретрално течение, възпаление на външните гениталии на жената или мъжа.
Нативната микроскопия предоставя възможност за бърза диагностика още при първия преглед и изписване на лечение в деня на посещението при лекаря.

Кожна биопсия


Какво представлява кожната биопсия?
Кожната биопсия представлява диагностична процедура на вземане на парче от болестно променена кожа. Целта на изследването е диагностичното изясняване на естеството на възникналото кожно заболяване.
Как се прави кожна биопсия?
Кожната биопсия се осъществява под локална анестезия (локално обезболяване чрез инжектиране в съответния кожен участък на обезболяващ разтвор). След постигане на пълен ефект на анестезията и внимателно почистване на кожния участък от повърхностната част на кожата се взима малко парченце кожа – достатъчно е парчето да е с размер 3-4 мм. На мястото на взетото парченце кожа остава малък дефект, който в повечето случаи заздравява до 3 дни. В случаите на по-голяма по размери биопсия се поставят хирургични шевове, които се снемат на 7-14 ден, според топографската локализация.
Работи се в стерилна среда, със стерилни хирургични инструменти, стерилни ръкавици, стерилни марли и др. стерилни помощни материали.В клиниката се използват еднократни инструменти за вземане на кожна биопсия.
Какъв период от време е необходим, за да се получат резултати от кожна биопсия?
Резултатите от това изследване се получават до 14 дни.

 

 

Мезотерапия на лице и шия

Какви са показанията на мезотерапията?Мезотерапията е съвременен терапевтичен метод, който позволява въвеждане в горните слоеве на кожата на различни лекарствени и профилактични вещества с определено биологично въздействие върху третираните структури. За първи път теорията за мезотерапия е приложена през 1952 г. от френският лекар  Д-р Мишел Пистор, като първоначално е използвана за лечение на ревматологични и травматологични заболявания. Към настоящия момент над 20 000 лекари в цял свят практикуват тази техника.

В сферата на естетичната медицина мезотерапията се прилага с 3 основни индикации:

 • Намаляване на видимите линии и бръчки и отпуснатостта на кожата като белези на стареенето
 • Намаляване на целулита в областта на корема и бедрата
 • Третиране на разреденото окосмяване в областта на главата или други кожни зони с разредено окосмяване.


Какво представлява мезотерапията?

Методът представлява серия от микроинжекции, чрез които в повърхностните – средно дълбоки или дълбоки части на кожата – се въвеждат различни коктейли от вещества с доказано и биологично активно въздействие.

Какви са предимствата на мезотерапията?

Активните  вещества се инжектират директно в зоната на третирания проблем, което позволява да се прилагат по-високи концентрации от тях, като се избягва тяхното системно действие.

Какви са недостатъците на процедурата?

При мезотерапията пациентът трябва да понесе множество убождания, което е съпроводено с известен дискомфорт. На местата на убождането е възможно да се появи кръвонасядане.

Колко процедури са необходими?

Броят на процедурите се определя от вида на третирания проблем и неговата тежест, като той може да варира от 3 до 15-20 терапии през интервал от 1 до 3-6 седмици. Продължителността на една терапия е около 20-30 мин. и не изисква специална подготовка и възстановяване.

Колко дълготраен е резултатът?

Трайността на ефекта зависи от начина на живот на пациента и физическата му активност. В зависимост от третирания проблем се провеждат 1 или 2 серии от процедури през годината, които задължително се последват от поддържащи терапии през 1, 2 или 3 месеца.

Болезнена ли е терапията?

Манипулацията е слабо болезнена и голяма част от пациентите изпитват само известен дискомфорт, разбира се, трябва да се има предвид, че хората имат различен праг на чувствителност. Най-болезнено е инжектирането в областта на окосмената част на главата, което налага използване на различни методи за обезболяване.

Какви са нежеланите ефекти?

Основният нежелан ефект е, че на местата на убожданията могат да се появят синини (изчезват за около една седмица), което зависи от здравината на кръвоносните съдове на пациента . Задължително е 2 дни преди и след терапията пациентът да не приема Аспирин. Други нежелани ефекти са зачервяването и леката оточност в третираната зона, сърбеж, парене, чувство на натъртено, които изчезват в рамките на няколко часа до 2-3 дни.

 

Електрокоагулацията

ЕлектрокоагулацияЕлектрокоагулацията се извършва посредством диатермичен ток със специална апаратура, при която  има активен електрод във вид  на сфера, игла или  скалпел. Вследствие концентрацията на електрическата енергия върху малка площ се развива висока температура, която предизвиква коагулация и некроза на съответната тъкан. Обработените кожни образувания се премахват в момента, с последваща незначителна ранева повърхност, която епителизира за няколко дни. Понякога след електрокоагулация е възможна поява на малки белези, които впоследствие изчезват.
При обработката на изброените патологични образувания пациента усеща леко до умерено парене. Някои по-големи лезии налагат ползване на местна упойка, която може да се употреби и по желание на болния.
Чрез електрокоагулация се премахват следните образувания:
• Фиброми, особено тези по врата и в аксилите;
• Вирусни брадавици;
• Затворени комедони;
• Милиуми и обемни мастни жлези;
• Кондиломи;
• Соларни кератози;
• Кератоакантоми;
• Себорейни веруки;
• Базалиоми  и др.

Цената на процедурата зависи от броя на обработваните образувания, от прилагането или не на упойка.
В повечето случаи манипулацията предизвиква леко до умерено парене и незначително нараняване на третираната повърхност, която епителизира за няколко дни. В случаите, когато се обработват по-големи повърхности и лезиите са по-големи, се налага прилагането на локална упойка, а заздравяването може да продължи до един месец.
При хирургическа терапия се налага спазването на специален следоперативен режим. Пациентите получават детайлни инструкции от лекуващия специалист за необходимите предпазни и възстановителни мерки, които трябва да вземат.

Снимки на някои образувания, подходящи за електрокоагулация:
ЕлектрокоагулацияЕлектрокоагулация

Електрокоагулация
 

 

 

 

Апаратно дълбоко почистване на лице- Хидродермоабразио

Чувайки за това, че почистването на лице се извършва с някакъв апарат, нашата реакция / да си признем честно/ е: „Какъв ли ефект бихме могли да очакваме? Та нали, за да почистиш запушените пори и комедони са необходими толкова усилия ….”
Работата е в това, че тази нова концепция за почистване на лицето позволява без да се упражнява натиск върху кожата, тя да бъде почистена в дълбочина. А ние сме свикнали на почистване, при което текат сълзи от очите/ особено, когато ни почистват зоната около носа/. Прекрасната новина е, че водното дермоабразио позволява не само да бъде почистено лицето доста по-добре отколкото при механичното почистване, но и много по-бързо / за 20-30 минути / и то без сълзи.
И ако за „стандартно“ почистване повечето дами предпочитат да си запишат час за петък, за да може лицето да се „избави” от зачервяванията и лекия отток , то за атравматичното почистване можете да си запишете час в обедната почивка. Лицето не само, че не се възпалява, но и придобива много по-свеж вид. Защото процедурата съчетава 3 действия: почистване, подхранване и хидратиране.
Как става това?
Системата Хидродермоабразио се състои от козметичен апарат и специални дюзи / за тях има патент/. Именно те са уникалното в технологията и отличават апарата от всички останали на пазара. Дюзите позволяват да се съчетаят в една процедура механична ексфолиация, химичен пилинг и интензивни грижи с помощта на мултифункционални серуми.
ВАЖНО – дюзите са за еднократна употреба, което осигурява много висока степен на безопасност и сигурност.
Процедурата започва с почистване със специален серум, който много нежно омекотява мастните жлези и мъртвите клетки. Успоредно с това леко се премахват повърхностните замърсявания и излишния себум. Кожата е подготвена за втория етап от процедурата – по-дълбоко почистване. Сменя се дюзата с нова, като нейното почистващо действие е много по-силно, но дори и тук няма никакво травматично въздействие. Този процес можем да сравним с действието на микро вакуум, който засмуква мръсотията/ замърсяванията / от порите. На този етап се използва серум с алфа-хидрокси киселини, който усилва почистващия ефект и премахва възпалението. Последен етап – използва се серум с хиалуронова киселина ,олигоелементи и специално подбрани съставки,който хидратира кожата и придава на лицето здрав и сияещ вид.
Почистената кожа „диша”.
По време на почистването вие получавате пълен комплекс грижи за кожата – почистване, лечение, подхранване. Важно е да отбележим , че почистването с хидродермоабразио е подходящо за всички типове кожа, дори и за най-чуствителната. Използването на специалните дюзи дава също така и много добър лимфодренажен и лифтинг ефект.
Веднага след процедурата кожата ви изглежда хидратирана, сияеща, безупречна .

• Изравнява релефа на кожата
• Лифтинг ефект
• Дълбоко почистване
• Подобрява тена на лицето
• Интезнивно хидратира кожата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *