За влагалището, течението и кога трябва да се тревожим.

 Image result for сърбеж

Влагалището е орган от репродуктивната система на жената. Благодарение на постоянно обитаващите го млечно-кисели бактерии влагалището има киселинна среда. Тази киселинност изпълнява важна защитна функция срещу развитието на болестотворни микроорганизми. Всяка намеса в деликатния му баланс създава условия за възникване на инфекция.

Нормално всяка жена има малко по количество влагалищно течение, което е белезникаво и чисто. То се променя в хода на менструалния цикъл и е най-обилно в период на овулация.

Различни причини могат да доведат до промяна в нормалното течение – стрес, лечение с различни лекарства, бременност, менструален цикъл. Вагиналното течение, което се различава по количество, цвят, миризма или консистенция от нормалното може да бъде белег за съществуваща влагалищна инфекция.

Влагалищното течение, предизвикано от инфекция, е често срещано при жените. Не винаги, обаче, тези инфекции се предават по полов път. Понякога заболяването се развива като резултат от нарушаване киселинния баланс на влагалището.

 

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза е заболяване, при което нормалното киселинно рН на влагалището се променя под влияние на различни фактори – стрес, полов акт, лечение с медикаменти и др. Най-често заболяването се среща при сексуално-активни жени във възрастта преди менопаузата. Развитието на бактериалната вагиноза се обяснява със свръхразмножаване на множество анаеробни бактерии, които предизвикват характерни оплаквания:

Приблизително половината от жените с бактериална вагиноза нямат никакви оплаквания.

Влагалищна кандидоза (гъбична инфекция)

Нормално във влагалището на здрава жена съществуват единични гъбички от рода Candida. В резултат на действието на различни фактори, които повишават киселинността на влагалището, се наблюдава

ексцесивно разрастване на гъбичките. Такива са:

 

Най-честите оплаквания при вагинална кандидоза са:

Гъбичната инфекция обичайно не се предава при сексуален контакт.

Трихомониаза

Трихомониазата е заболяване, което се развива при инфектиране с Trichomonas vaginalis. Най-често това става по полов път. Характерните оплаквания на трихомониазата са:

Някои от жените нямат никакви белези на заболяването.

Източник на заболяването е опаразитеният човек – болен или носител. Възприемчивостта е всеобща. Най-често заболяването се среща в половоактивната възраст.

При жените паразитът има по-голяма вирулентност, влияеща се от състоянието на ендокринната им система, резистентността на влагалищната лигавица, влагалищната биоценоза. Под действие на отделящата се от трихомонаса невраминидаза се променя морфологичният строеж на епителните клетки. В острата фаза на инвазията отокът и хиперемията се последват от ерозия, десквамация на епитела и полинуклеарна инфилтрация на лигавицата. Засилва се ексудацията и се отделя серозно-гноен или хеморагичен ексудат. Наблюдава се ликворея, предизвикана от Trichomonas vaginalis. В хроничния стадий измененията в повърхностния епител са по-слабо изразени, за сметка на дълбочинното развитие на инвазията – трихомонасът отделя токсични продукти с цитолитично действие, дифундиращи в интерстициума и предизвикващи деструкция и некроза в дълбочина. Чрез различни имунологични механизми Trichomonas vaginalis потиска мотилитета на сперматозоидите, влияейки директно върху стерилитета.

Клиничната картина при жените варира – от безсимптомно носителство през острите и хронични форми на колпита до хронично-рецидивиращи с последващи усложнения.

Острата урогенитална трихомониаза, освен възпалението на влагалищната лигавица (колпит) по съседство ангажира уретрата и пикочния мехур – уретрит и цистит. Колпитът може да се предшества от леко проявен влагалищен дискомфорт като впоследствие се засилва сърбежът, дизурията и диспареунията, съпроводени с отделянето на гъст влагалищен флуор с жълто-зеленикав цвят и неприятен мирис. Ако не се ликвидира до един месец, инвазията преминава в хронична. При по-продължителна инвазия или при чести реинвазии, трихомониазата ангажира и горните отдели на женските гениталии – асцендентно развитие – екзо/андоцервицит, аднексит, водещи до стерилитет. При бременните трихомониазата от латентна може да се изяви клинично, което налага незабавно саниране, тъй като се създават условия за преждевременно раждане. В хода на родовия акт, заболяването води до чести оперативни намеси, поради повишена ранимост на тъканите, повишена ригидност на маточната шийка с последваща първична родова слабост. В ранния пуерперален период води до трудно заздравяване на оперативните рани и забавен ход на възстановителните процеси.

При инвазираните мъже урогениталната трихомониаза е често безсимптомна или хронична. Клиничната картина е разнообразна с оглед локализацията на патологичните промени – уретрит, везикулит, орхиепидидимит, простатит, предизвикан от Trichomonas vaginalis.

Възпаление на шийката на матката 

Макар и по-рядко влагалищно течение може да се наблюдава при възпаление на шийката на матката. Обичайно то е малко по количество и е слузно. Причина за такова възпаление може да бъде инфектиране с гонорея, хламидия или микоплазми. Често, обаче, тези инфекции протичат без никакви външни прояви. Доказването им става чрез изследване на секрет от влагалището.

Лактобацилоза

Лактобацилозата е състояние на влагалището, при което се наблюдава свръх-размножаване на нормалните лактобацили. Това е свързано с поява на оплаквания от сърбеж, парене или белезникаво влагалищно течение. Смята се, че една от основните причини за това състояние е продължителното антимикотично лечение на влагалището.

Лечение и профилактика

При съмнение за абнормно вагинално течение или ако се съмнявате, че може да сте заразена с полово-предавана инфекция, е важно да се консултирате с лекар. Специалистът ще Ви прегледа и препоръча най-подходящото лечение. Използвайте медикаментите за времето, за което са препоръчани. Не използвайте предписаните вагинални таблетки по време на менструалния цикъл. При продължаване на оплакванията след завършване на лечението се консултирайте с лекар.

В случай, че сте решили да си направите преглед или имате уговорен час, е добре да не поставяте никакви влагалищни таблетки или крем 48 часа преди прегледа.

Като допълнение към правилно провежданото лечение е важно да се спазват някои допълнителни условия за по-бързо възстановяване на нормалното състояние на влагалището:

Ако течението е причинено от полово-предавана инфекция, Вашият партньор също трябва да бъде лекуван, дори ако няма симптоми. Ако партньорът не проведе лечение, това може да доведе до повторното Ви инфектиране

 

В Медицински Център Медикал Плюс, в гр. Варна, ул. Русе 17, тел 0883980688 работят едни от водещите специалист в града, които ще установят точната диагноза и ще проведат лечение, съобразено с най-новите стандарти.

Д-р Александров, Д-р Мурад,Д-р Иванов Д-р Славова, Д-р Монастирска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *