Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Атопичен дерматит (екзема)

Атопичният дерматит, известен още като атопична екзема, е едно от най-разпространените кожни заболявания, при което кожата става сърбяща, суха и напукана. Тази форма на екзема е най-често срещана при деца, като обикновено се проявява преди първата година, но може да се появи за първи път и при възрастни. Атопичният дерматит често е хронично състояние, въпреки че при някои деца симптомите значително се подобряват или изчезват напълно с възрастта. 

Симптоми на атопичен дерматит

Атопичният дерматит причинява сърбеж, сухота, напукване и болезненост на кожата. При някои хора се появяват само малки участъци със суха кожа, докато при други може да се наблюдава широко разпространено възпаление. Възпалената кожа може да изглежда червена при светла кожа и по-тъмно кафява, лилава или сива при тъмна кожа, което може да затрудни откриването на симптомите при хора с по-тъмна кожа. Симптомите се редуват с периоди на подобрение и обостряне, които могат да се появят 2-3 пъти месечно.

Засегнати зони

Атопичният дерматит може да засегне всяка част от тялото, но най-често се появява:
При възрастни: по ръцете
При деца със светла кожа: вътрешната страна на лактите, задната част на коленете, лице и скалп.
При деца с тъмна кожа: външната страна на лактите и предната част на коленете

Локализация и честота на обрива

– Съществуване на фамилна анамнеза за атопичен дерматит;
– Наличие на други състояния като алергии или астма;
– Възможни влияния на диета или начин на живот.

Причини и отключващи фактори

Точната причина за атопичния дерматит е неизвестна, но обикновено се проявява при хора с алергии и фамилна предразположеност към състоянието. Често се развива паралелно с астма и сенна хрема. Симптомите могат да бъдат отключени от различни фактори, включително сапуни, различна козметика, стрес и климатични условия. При малките деца хранителните алергии също могат да играят роля.

Промени в цвета на кожата

Участъците, засегнати от екзема, могат временно да променят цвета си след подобрение на състоянието, като тези промени са по-забележими при хора с тъмна кожа. Това не е резултат от белези или страничен ефект от стероидни кремове, а е “следа” от старо възпаление. С времето кожата възвръща нормалния си цвят.

Признаци за наличие на инфекция

Понякога засегнатите от атопичен дерматит участъци могат да се инфектират. Признаците за инфекция включват:
– Значително влошаване на екземата;
– Отделяне на течност от кожата;
– Поява на жълти корички или малки жълтеникаво-бели петна;
– Подпухналост и болезненост на кожата;
– Чувство на горещина, треперене и общо неразположение.

Последици от чесането

Чесането може да наруши съня, да предизвика кървене и вторични инфекции, както и да влоши сърбежа, създавайки цикъл на сърбеж и чесане. Това може да доведе до безсънни нощи и затруднения в концентрацията на работа или училище.

Лечение на атопичен дерматит

Лечението има за цел облекчаване на симптомите, въпреки че към момента няма пълно излекуване. Състоянието често се подобрява с времето, но тежките случаи могат да имат значителен физически и психически ефект върху ежедневието и повишен риск от кожни инфекции. Възможните методи за лечение включват:

Самостоятелна Грижа

– Старайте се да намалите разчесването на засегнатите участъци. Поддържайте ноктите си къси, добре изрязани и ги поддържайте чисти.
– Носете леки дрехи, покриващи кожата.
– Избягване факторите, които раздразват кожата ви. Наблюдавайте реакцията при използването на различни сапуни, кремове за хидратация и друга козметика. При влошаване на състоянието, спрете използването на конкретния продукт.
– Промени в диетата. Някои храни, като яйца и краве мляко, могат да предизвикат симптоми на атопичен дерматит. Постарайте се да избягвате тези храни за известен период и проследете реакцията на тялото си.
– Овлажняващи средства, които намаляват загубата на вода и предпазват кожата. Използват се редовно за управление на суха и люспеста кожа.
– Медикаменти. Съществуват различни кремове, балсами и други медикаменти, които дерматолог може да Ви изпише.
– Антихистамини. Могат да бъдат изписани с цел облекчаване на сърбежа.
– Кортикостероиди. Този тип медикаменти се използват при тежки случаи на дерматит. Използват се за кратки периоди от време с цел овладяване на реакциите на кожата.

Консултацията със специалист дерматолог може да помогне за разработване на индивидуален план за лечение и управление на атопичния дерматит.  При наличие на слаби или силно изразени симптоми на атопичен дерматит, можете да се обърнете към лекарите – дерматолози в екипа на МЦ Медикал Плюс.

 

Prev post
Next post