Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Диабетна Кетоацидоза

Диабетната кетоацидоза е сериозно състояние, което се проявява при хора, страдащи от диабет. То възниква, когато липсата на инсулин води до натрупване на вредни вещества, наречени кетони, в кръвта. Това може да бъде животозастрашаващо и изисква спешно лечение в болница.

Симптоми на диабетна кетоацидоза
– Жажда;
– Често уриниране;
– Коремна болка, гадене или повръщане;
– Диария;
– Дълбоко дишане;
– Дъх с плодова миризма (като бонбони с вкус на круша или ацетон);
– Умора, сънливост или объркване;
– Замъглено зрение.

Симптомите обикновено се развиват в рамките на 24 часа, но може да се появят и по-бързо. Диабетната кетоацидоза обикновено засяга хора с диабет тип 1, но може да се случи и при хора със заболяване от тип 2, които имат нужда от инсулин. Може да се появи и при хора, които току-що са диагностицирани с диабет тип 1, особено ако те са деца.

Проверка на кръвната захар и кетоните
Ако имате диабет и някои от симптомите на диабетната кетоацидоза, проверете нивото на кръвната си захар. Ако е високо, тествайте и нивата на кето телата в кръвта.

Под 0.6 mmol/L е нормално
0.6 до 1.5 mmol/L е леко високо – тествайте отново след 2 часа
1.6 до 3 mmol/L означава, че сте в риск от диабетната кетоацидоза и трябва да се свържете с наблюдаващия Ви лекар.
Над 3mmol/L е високо и означава, че може да имате диабетната кетоацидоза – обадете се на 112 или отидете в спешното отделение.

Ако използвате лентички за тест на кетони в урината, стойност над 2+ е висока. Това означава, че може да имате диабетната кетоацидоза и трябва да отидете в спешното отделение.

Спешни Действия
Незабавно се обадете на 112 или отидете в спешното отделение, ако:
– Имате високи нива на кетони – над 3mmol/L в кръвта или над 2+ в урината
– Не знаете нивата на кетони, но имате симптоми на диабетна кетоацидоза, като жажда, често уриниране, сънливост или объркване, и дъх с плодова миризма;
– Имате симптоми на диабетна кетоацидоза и не сте диагностицирани с диабет.
Това състояние може да бъде животозастрашаващо, затова е важно да получите лечение бързо.

Допълнителна информация:
Не шофирайте до спешното отделение сами! Помолете някого да ви закара или се обадете на 112 и поискайте линейка. Носете всички лекарства, които приемате, с вас.

Лечение на диабетна кетоацидоза
Ако имате диабетната кетоацидоза, ще трябва да бъдете приети в болница за спешно лечение. Ще ви бъдат дадени инсулин, течности и хранителни вещества по венозен капков път. Ще бъдете наблюдавани за усложнения, тъй като диабетната кетоацидоза може понякога да засегне мозъка, сърцето или белите дробове. След като нивата на кетоните станат безопасни и можете да се храните и пиете нормално, ще можете да се приберете вкъщи.

Как да намалите риска от диабетна кетоацидоза
Ако имате диабет, е важно да сте наясно със симптомите на диабетната кетоацидоза и как да намалите риска от появата му. Причините за проява на диабетната кетоацидоза могат да включват заболяване, нараняване, операция, менструация или недостатъчен прием на инсулин. Тестването за кетони ще ви помогне да разберете кога трябва да вземете мерки, като увеличаване на дозата инсулин.

Prev post
Next post