Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Кардиомиопатия – причини, симптоми и лечение

Кардиомиопатия

Кардиомиопатията е общ термин за заболявания на сърдечния мускул, при които стените на сърдечните камери са разширени, удебелени или втвърдени. Това изменение нарушава способността на сърцето да изпомпва кръвта в тялото. Повечето видове кардиомиопатия са наследствени, но заболяването може да бъде причинено и от други състояния или рискови фактори. Заболяването може да засегне хора от всички възрасти, затова превенцията и профилактиката са важни.

Какво представлява разширената кардиомиопатия?

При разширената кардиомиопатия мускулните стени на сърцето се разтягат и изтъняват, което нарушава способността им да се свиват и изпомпват кръв. Пациентите с този проблем са изложени на по-висок риск от сърдечна недостатъчност, при която сърцето не успява да изпомпва достатъчно кръв с необходимото налягане. Сърдечната недостатъчност обикновено причинява задух, крайна умора и подуване на глезените. Съществува също риск от проблеми със сърдечните клапи, неправилен сърдечен ритъм и образуване на кръвни съсиреци. Разширената кардиомиопатия може да засегне както деца, така и възрастни.

Следните фактори могат да играят роля в развитието на състоянието:
– Наследяване на променен (мутирал) ген, който увеличава уязвимостта към състоянието
– Неконтролирано високо кръвно налягане
– Нездравословен начин на живот, като липса на витамини и минерали в храната, прекомерна консумация на алкохол и употреба на наркотични вещества
– Вирусна инфекция, която причинява възпаление на сърдечния мускул
– Проблем със сърдечната клапа
– Заболяване на тъканите или кръвоносните съдове, като грануломатоза с полиангиит, саркоидоза, амилоидоза, лупус, полиартериит нодоза, васкулит или мускулна дистрофия
– Бременност – перипартална кардиомиопатия е рядка и понякога се развива по време на бременността или в рамките на 3 месеца след раждането на бебето

Хипертрофична кардиомиопатия

При хипертрофичната кардиомиопатия сърдечните мускулни клетки се уголемяват и стените на сърдечните камери се удебеляват. Това намалява размера на съдовете, стените не могат да се отпускат правилно и се втвърдяват. В повечето случаи хипертрофичната кардиомиопатия няма влияние върху ежедневния живот. Някои хора нямат симптоми и не се нуждаят от лечение, но това не означава, че състоянието не може да се влоши. Хипертрофичната кардиомиопатия е най-честата причина за внезапна неочаквана смърт в детството и при млади атлети. Основните сърдечни камери могат да станат твърди, водейки до натиск върху по-малките събирателни камери. Това понякога може да влоши симптомите на сърдечна недостатъчност и да доведе до абнормни сърдечни ритми (предсърдно мъждене). Митралната сърдечна клапа може да причини изтичане на кръвта назад. При наличие на този проблем, пациентите са изложени на по-висок риск от развитие на сърдечна инфекция (ендокардит).

Тези сърдечни промени могат да причинят замайване, болка в гърдите, задух и временна загуба на съзнание.

Рестриктивна кардиомиопатия

Рестриктивната кардиомиопатия е рядко срещана. Най-често се диагностицира при деца, въпреки че може да се развие на всяка възраст. Стените на основните сърдечни камери стават твърди и не могат да се отпускат правилно след свиване, при което сърцето не може да се напълни правилно с кръв. Това води до намален кръвен поток и може да предизвика симптоми на сърдечна недостатъчност, като задух, умора и подуване на глезените, както и проблеми с ритъма на сърцето.

Аритмогенна кардиомиопатия

Аритмогенната кардиомиопатия е наследствено състояние, което засяга лявата или дясната камера, а в някои случаи и двете. Протеините, които обикновено държат сърдечните мускулни клетки заедно, са анормални, при което клетките могат да умрат. Мъртвата мускулна тъкан се заменя с мастна и фиброзна съединителна тъкан. По този начин, стените на основните сърдечни камери стават тънки и разтегнати и не могат да изпомпват кръвта правилно. Хората с аритмогенната кардиомиопатия обикновено имат проблеми с ритъма на сърцето. Намаленият кръвен поток от сърцето може също да доведе до симптоми на сърдечна недостатъчност.

Това състояние може да засегне тийнейджъри или млади възрастни и е била причина за някои внезапни необясними смъртни случаи при млади атлети. Има нарастващи доказателства, че продължителните, интензивни физически натоварвания влошават симптомите на това заболяване.

Диагностициране на кардиомиопатия

Някои случаи на кардиомиопатия могат да бъдат диагностицирани след различни сърдечни изследвания, като:
– електрокардиограма (ЕКГ);
– ехокардиограма;
– ЯМР;
– мониторинг на сърдечния ритъм (24 или 48-часов);
– тестове с натоварване.

Ако сте диагностицирани с наследствен тип кардиомиопатия, може да бъдете посъветвани да се подложите на генетичен тест, за да се идентифицира дефектният ген (мутация), който е причинил състоянието. Вашите роднини също могат да бъдат тествани за същата мутация и ако я имат, състоянието им може да бъде наблюдавано и управлявано преди състоянието им да се влоши.

Лечение на кардиомиопатия

Обикновено няма лек за кардиомиопатия, но лечението може да бъде ефективно за контролиране на симптомите и предотвратяване на усложнения. Някои видове кардиомиопатия имат специфични лечения и ранната диагноза е много важна. Важно е да се знае, че не всеки с кардиомиопатия ще се нуждае от лечение. Някои хора имат само лека форма на състоянието, която могат да контролират след направата на няколко промени в начина на живот.

Независимо дали причината за кардиомиопатията е генетична или не, обикновено трябва да се:
– храните здравословно и да правите леки упражнения;
– спрете пушенето (ако пушите);
– отслабнете (ако сте с наднормено тегло);
– избягвате или намалите консумацията на алкохол;
– спите достатъчно (както и диагностицирате и лекувате всяка подлежаща сънна апнея);
– управлявате стреса;
– уверите, че всяко подлежащо състояние, като диабет, е добре контролирано.

Лекарства

Може да са необходими лекарства за контролиране на кръвното налягане, коригиране на абнормния сърдечен ритъм, премахване на излишната течност или предотвратяване на кръвни съсиреци.

Болнични процедури

При някои хора с обструктивна хипертрофична кардиомиопатия, стената, разделяща лявата и дясната страна на сърцето (септум), е удебелена и изпъква в основната сърдечна камера. В някои случай се налага поставянето на пейсмейкър за регулиране на сърдечния ритъм.

Синдром на разбитото сърце

Някои хора, които изпитват значителен емоционален или физически стрес, като скръб или голяма операция, могат да изпитат временно сърдечно разстройство. Сърдечният мускул внезапно се отслабва или “зашеметява”, причинявайки промяна в формата на лявата камера (една от основните сърдечни камери). Това може да бъде причинено от прилив на хормони, особено адреналин, по време на период на стрес. Основните симптоми са болка в гърдите и задух, подобни на тези при сърдечен удар. Състоянието, известно медицински като Такоцубо кардиомиопатия или остра стресова кардиомиопатия – е по-често срещано при жени. То е временно и обратимо.

д-р Йордан Киряков, кардиологДиагностика и лечение

При съмнения за наличие на заболяване, за профилактика, диагностика и лечение, МЦ Медикал Плюс Ви препоръчва да се обърнете към опитен специалист – кардиолог. Можете да се доверите на д-р Йордан Киряков, който приема пациенти с платен прием и с направление от НЗОК.

Запишете час онлайн или на тел. 0876110030

МЦ Медикал Плюс 2
гр. Варна, ул. ул. Райко Жинзифов 21
/ зад Операта и Синия пазар /

 

Prev post
Next post