Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Лечение на андрогенен косопад (андрогенна алопеция)

Андрогенната алопеция (известна още под наименованията androgenetic alopecia и alopecia androgenetica) е често срещана форма на косопад по-често при мъжете, но и при жените. При мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява, а при жените се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от короната на скалпа (най-горната му част), но за разлика от мъжкото оплешивяване предната част на скалпа обикновено не се засяга.

Тъй като косопадът е проблем, засягащ най-често мъжете, се смята, че той се дължи на влиянието на тестостерона (мъжки полов хормон в организма) върху космените фоликули. Мъжете с андрогенно оплешивяване обикновено имат нормален общ тестостерон, по-високи нива на несвързан/свободен тестостерон и по-високи нива на общи свободни андрогени. Ензимът 5-алфа-редуктаза е отговорен за превръщането на свободния тестостерон в ДХТ. Гените, отговорни за синтезата на ензима, са известни. 5-алфа-редуктазата се среща предимно в скалпа и простатата. Нивата на този ензим са пряко свързани с количеството на ДХТ в скалпа. На пазара са налични медикаменти, които инхибират 5-алфа-редуктазата (напр. finasteride, който блокира предоминиращата тип 2 изоформа).

Секс-хормон-свързващият глобулин (SHBG), който е отговорен за свързването на тестостерона и намаляването на неговата бионаличност и превръщане в ДХТ, обикновено е по-нисък при лицата с високи нива на ДХТ. SHBG се регулира надолу от хормона инсулин. Повишените нива на инсулинов растежен фактор – 1 са свързани с ускорено оплешивяване в областта на темето. Високите инсулинови нива изглежда са връзката между метаболитния синдром и оплешивяването. Ниските нива на SHBG при мъжете и небременните жени са свързани с глюкозен интолеранс и риск от развитие на диабет.

Начинът на живот също повлиява мъжкия тип косопад!

Въпреки че генетичните фактори играят основна роля в при този вид косопад, начинът на живот също оказва макар и малко влияние. За пример може да се посочи повишението на честотата на мъжкият и женски тип оплешивяване в Япония след Втората световна война, когато населението е започнало да предпочита високомазнинни диети и да води заседнал начин на живот. Андрогенната алопеция е изключително рядка в неиндустриализираните страни, където населението консумира традиционни ястия. Всекидневните интензивни аеробни упражнения намаляват базовите инсулинови нива и базовия общ и свободен тестостерон, като намаляват ДХТ. Съществуват хипотези, че силовите тренировки биха имали негативен ефект върху косата, повишавайки тестостероновите нива. Изглежда тези схващания не са твърде валидни, тъй като проучване сочи намаляване на свободния тестостерон като резултат от силови тренировки.

Лечение

Докато голяма част от хората с андрогенно оплешивяване се примиряват с това неприятно състояние, медицината разполага с терапевтични подходи, които могат да намалят и дори спрaт напълно косопада, а приложени рано – и да възстановят състоянието.

Minoxidil
Minoxidil бил първоначално предназначен за лечение на високо кръвно налягане. През 80-те години на миналия век бе установено, че агентът има интересен страничен ефект – а именно спиране на косопада и последващ растеж на коса. На европейския пазар е наличен 5% и 2% разтвор на minoxidil, като 5%-концентрация е предназначена за мъже, а 2% – за жени. Резултатите от проучвания сочат, че minoxidil е ефективен върху фронталните области на скалпа. Начинът на действие на minoxidil върху космения растеж не установен. Най-вероятно той не се основава само на вазодилатиращите ефекти на препарата, тъй като за нито един друг вазодилататор не е установена ефективност в лечението на косопад.

Finasteride (Proscar, Propecia)
Finasteride е синтетичен антиандроген, който инхибира тип 2 изоформата на ензима 5-алфа-редуктаза. Това е ензимът, който превръща тестостерона в дихидротестостерон. Препаратът се използва за лечението на доброкачествена хиперплазия на простатата в ниски дози и рак на простатата – във висока. Finasteride е регистриран в много страни за лечение на андрогенна алопеция. Оригиналният продукт носи името Propecia (Merck & Co.). В 5-годишно проучване, включващо мъже с лек до умерен косопад, при 48% от третираните с Propecia (finasteride 1mg) се наблюдавал растеж на коса, а при 42% спиране на косопада. Propecia е ефективна само по време на приема. След спирането на терапия порасналата коса отпада в рамките на 6-12 месеца след спиране на терапията. Подобно на minoxidil, Propecia е ефективна в областта на короната и космената линия. Изследвания сочат, че Propecia не ефективна при женски тип косопад. Друг подобен агент е Dutasteride (търговски имена: Avodart, Avidart, Avolve, Duagen, Dutas, Dutagen, Duprost).

Мезотерапия
Мезотерапията е лечебен метод,при който в кожата на скалпа се инжектират разтвори, които имат стимулиращ ефект върху растежа на косата. Проучванията показват значително ускорено израстване на косата в третираните области, особено при комбиниране на мезотерапията с локална терапия, най-вече с миоксидил.

PRP (Platelets-Rich Plasma) терапията, известна още като плазмотерапия или „вампирски лифтинг”, е терапевтичен метод, който от години се прилага с успех в различни области на медицината. През последните няколко години тя намира все по-широко приложение и в естетичната медицина. При плазмотерапията се използва плазмен продукт, известен като PRP – Platelets Reach

Plasma – богата на тромбоцити плазма. Той се извлича от собствената, предварително обработена чрез центрофугиране кръв, а инжектирането му в повърхностните слоеве на кожата води до освобождаване от тромбоцитите на активни биологични вещества, наречени „растежни фактори”. PRP-терапията е метод, който успешно се използва и за лечение на андрогенна алопеция (оплешивяване от мъжки тип), чрез стимулиране на космените фоликули.

Присаждане на коса
Присаждането на коса е хирургична процедура, която включва преместването на кожа, съдържаща космени фоликули от една част на тялото в друга. Най-често се използва при андрогенна алопеция, където присадки, съдържащи генетично резистентни на оплешивяване фоликули, се трансплантират в скалпа.

Prev post
Next post