Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Трихология – Косопад и Алопеция

КОСОПАДЪТ-НЕ ПРОСТО ЕСТЕТИЧЕН ПРОБЛЕМ
Какво представлява косопада?

Медицинският термин за косопад е „алопеция”. Засягат се и двата пола, както и всяка една възраст. Причините за косопад може да са много. За да разберем типовете косопад, първо трябва да познаваме етапите на растеж на космите или т.нар. космен цикъл. Космите на главата растат средно с 15 см на година или с 0,3-0,4 мм на ден. За разлика от космения цикъл при други бозайници, космите при човека растат и опадат във всеки един момент, не се наблюдават циклични или сезонни промени. Всеки косъм преминава през т.нар. космен цикъл, който се състои от 3 фази:
– Анаген (фаза на растеж). 90% от космите на главата са в тази фаза. Продължителността й е 2-6 години.
– Катаген (фаза на покой). Продължава няколко дни.
– Телоген (фаза на регресия). Продължава няколко месеца.

Ще се спрем на най-честите типове косопад.

Ефлувиум. Когато тялото преминава през сериозно психическо или физическо претоварване, като раждане, строги нискобелтъчни диети, тежка инфекция, операция, хормонални нарушения. Този тип косопад е обикновено временен и обратим при отшумяване на причините за възникването му.

Андрогенна алопеция (мъжки тип оплешивяване). Този тип алопеция е най-често срещания и засяга около 70% от мъжете и 40% от жените. При мъжете първите прояви се появяват още към 20 годишна възраст. Засегнати са космите само в горната половина на скалпа и се изразяват в постепенно оредяване на космите в областта на слепоочията, а по-късно и в областта на темето. При жените липсва описаната при мъжете последователност на оредяване на косата. При представителките на женския пол обикновено е налице дифузно оредяване, но до пълна загуба на окосмяването се стига много рядко.

Алопеция ареата. Автоимунно заболяване, което се представя с едно или няколко окръглени полета без окосмяване. Форма, при която настъпва пълна загуба на косата, е позната като алопециа тоталис. Когато настъпи пълна загуба на всички косми по тялото, говорим за алопеция универсалис. Особена форма на алопеция ареата е офиазис– засягане на тилното окосмяване във вид на лента или вълнообразно. Наименованието идва от гръцката дума ophis, което означава змия. Alopecia barbae e тип алопеция ареата, представяща се с обезкосмени полета в областта на брадата при мъже. Около 70% от формите на алопеция ареата са обратими и окосмяването се възстановява след приблизителен срок от 2 години.

Тракционна алопеция. Оредяване на космите вследствие от прически, при които има опъване на косата. Косопад вследствие от химиотерапия. Дължи се на токсичното действие на медикаментите.

Микоза на скалпа. Честа причина за загуба на окосмяването в детската популация. Може да се засегне скалпа, веждите или миглите. Причинява се от гъбички от групата на дерматофитите. Заразяването става чрез тесен контакт с друг заразен човек; при контакт с болно животно (най-вече котки); или при игра със заразена почва. Заразяване е възможно и при ползване на общи принадлежности като гребени, шапки, дрехи и др. Ако смятате, че Вие или Ваш близък имате някаква форма на косопад, не се колебайте да се консултирате със специалист.

Коя е най-разпространета форма на косопад?

Андрогенната алопеция е генетично обусловено състояние, характеризиращо се с постепенно изтъняване на космите в областта на фронто-окципиталната част на скалпа. Засегнати са и двата пола, като при мъжете се достига до етап на пълна загуба на окосмяването, докато при жените е налице само изтъняване и оредяване на космите.

Първите признаци на оплешивяване при мъжете са налице още към 25 годишна възраст и се изразяват в постепенно оредяване на космите в областта на слепоочията, а по-късно и в областта на темето. На 50 годишна възраст 85% от мъжете са засегнати в по-малка или в по-голяма степен. При някои мъже оплешивяването оказва сериозни нарушения в психичното равновесие и може да доведе до тежки депресивни разстройства.

При жените прояви на андрогенна алопеция се изявяват на по-късен етап от живота и се свързват със засилена продукция на мъжки полови хормони или на намалена продукция на женски полови хормони, т.е. дисбаланс в хормоналните нива. При жените липсва описаната при мъжете последователност на оредяване на косата. При представителките на женския пол обикновено е налице дифузно оредяване, но до пълна загуба на окосмяването се стига много рядко.

Познати са много методи и средства за справяне с андрогенната алопеция, но малко от тях са научно обосновани. Използването на средства в домашни условия може да има добър ефект. Важен е изборът на подходящ локален продукт под формата на шампоан, лосион, ампули и други разтвори. Приемането на хранителни добавки под формата на перорални капсули също има своето място. Най-важно е обаче вземането на мерки на ранен етап, особено при мъжете, защото естествения ход на процеса води до безвъзвратно унищожаване на космените фоликули. Нужно е време и постоянство. Не може да се спре процесът, но може поне да се забави и отложи във времето.

Какви са методите, които могат да се предложат в дерматологичния кабинет от лекар-дерматолог ?

Мезотерапия за лечение на косопад и оплешивяване при мъже и жени. Мезотерапията е техника, при която директно се инжектира разтвор със стимулиращ ефект върху растежа на косата. Разтворът, който се инжектира е богат на минерали, витамини, аминокиселини, нуклеинови киселини и ко-ензими.

2. Плазмотерапия (PRP)
Плазмотерапията е особен вид мезотерапия, при която се стимулират стволовите клетки в космените фоликули и се подобрява кръвообръщението на мястото на инжектиране. Клиничният ефект се изразява в стимулиране растежа на косата и нейното сгъстяване. Инжектира се собствената кръвна плазма на пациента, богата на биоактивни тромбоцити. Процедурата се изразява във вземане на венозна кръв от пациента, обработване на кръвта до получаване на богата на тромбоцити плазма и инжектиране на тази плазма в повърхностните слоеве на скалпа в зоните на оплешивяване. Тъй като се използва собствена кръв, не съществува риск от несъвместимост. Процедурата се извършва в амбулаторни условия и след провеждането й можете веднага да се върнете към ежедневните си дейности.

Андрогенна (мъжки тип) алопеция

Андрогенната алопеция е изключително често срещано заболяване, което засяга както мъжете, така и жените. Честотата на андрогенната алопеция обикновено се счита за по-голяма при мъжете, отколкото сред жените. Андрогенната алопеция се представя с разреждане и опадане на косата в симетрични участъци на главата при генетично предразположени индивиди, предизвикано от въздействието на андрогенните хормони. Андрогенната алопеция е изключително често срещано заболяване, което засяга около 50 % от мъжете и може би много жени, по-възрастни от 40 години. Честотата на андрогенната алопеция се увеличава значително при жени след менопауза и съгласно проучване може да повлияе на 75 % от жените на възраст над 65 години.

Андрогенната алопеция е по същество козметично разстройство. Освен че засяга пациента психологически, андрогенната алопеция е значима само в това, че позволява ултравиолетовата светлина да достигне скалпа и по този начин увеличава количеството на актиничното увреждане. Мъже с андрогенна алопеция могат да имат повишена честота на миокарден инфаркт. Увеличена честота на доброкачествена простатна хипертрофия също се свързва с андрогенна алопеция. Андрогенната алопеция е генетично обусловено разстройство. Многобройни проучвания са идентифицирали 2 основни генетични локуси с риск за андрогенна алопеция. Андрогенната алопеция се унаследява автозомно-доминантно, като е налице непълна пенетрантност (непълна проява) и вариабилна експресивност на гена (вариране в изявата на гена), което обуславя чувствителността на космените фоликули към някои метаболитни продукти на тестостерона. Допуска се, че метаболизмът на космените фоликули се потиска от натрупването на 5-алфа-дехидротестостерон, който се получава посредством редукция на тестостерона.

Този метаболит (5-алфа-дехидротестостерон) на тестостерона след свързването си със специфични цитоплазмени рецептори въздейства върху митотичната активност на матриксните клетки на космения фоликул и предизвиква разрушаване и опадане на космите. Под влияние на метаболитните продукти на тестостерона се удължава телогенната фаза (стадий на покой) и силно се скъсява анагенната (стадий на растеж на косъма) фаза. При жените с този вид алопеция нивото на тестостерона се доближава до това на мъжете. Проучвания са установили асоциации между началото на андрогенната алопеция, инсулиновата резистентност и метаболитния синдром.

Началото на андрогенната алопеция е постепенно. При мъжете състоянието започва след 20-годишна възраст. Мъжете се манифестират с постепенно разреждане на космите в темпоралните области, създавайки се преоформяне на предната част на линията на косата. При по-голямата част от случаите еволюцията на алопецията прогресира чрез фронтално и вертексно оредяване на косата, като с течение на времето двата участъка се сливат. Процесът напредва бавно без субективни оплаквания. В началото космите се заместват от изтънели, дистрофични и депигментирани косми, които също опадат. Кожата на главата става гладка, лъскава и с напредване на възрастта леко атрофира. Обикновено космите, разположени в тилната област, не се засягат.

Жените с андрогенна алопеция обикновено се представят с дифузно разреждане на космите в челно-слепоочната област и короната на скалпа, което започва значително по-късно през преклимактеричния период. Състоянието води до постепенно изтъняване на косата, а не до област с очевидна плешивост. Тази алопеция често се предхожда от себорея и pityriasis simplex, както и наличие на сърбеж.

И при мъжете, и при жените с андрогенна алопеция, преходът от големи, дебели, пигментирани терминални косми към по-тънки, по-къси, неопределени косми и накрая до къси, тънки, непигментирани, велусни косми в засегнатите области е постепенен. При прогресия на андрогенната алопеция анагенната фаза се скъсява, а телогенната фаза остава непроменена. В резултат на това повече косми са в телогенна фаза и пациентът може да забележи повишаване на опадането на космите. Крайният резултат може да бъде тотална загуба на коса в областта. Тази област варира от пациент на пациент и обикновено е най-забележима на върха на главата. Фронталната линия на косата често е запазена при жени с това заболяване, докато при мъжете се наблюдава постепенно отдръпване на тази линия в началото на процеса.

Диференциална диагноза се прави с алопеция ареата, телогенен ефлувиум и анагенен ефлувиум. Най-важните аспекти при диагностицирането на състоянието са анамнезата и физикалния преглед. Прави се трихограма, при която се установява, че броят на телогенните косми (през период на покой) е увеличен. При случай на жена с алопеция при наличие на вирилизация, може да се наложи лабораторно изследване на дехидроепиандростерон (DHEA)-сулфат и тестостерон. Ако присъства телогенен ефлувиум, лабораторен анализ на серумните нива на желязо или биопсия може да посочи скрито папулосквамозно разстройство. Биопсия рядко се налага за поставяне на диагнозата. Установява се намаляване на космените фоликули по размер, а по-късно някои от фоликулите напълно изчезват. Въпреки андрогенната алопеция се счита за невъзпалителна форма на косопад, понякога се наблюдава повърхностен, перифоликуларен, възпалителен инфилтрат.

Само 2 лекарства са показали, че са ефективни при лечение на андрогенна алопеция: миноксидил и финастерид. Миноксидил се прилага локално и е разположение като 2 %-ов или 5 %-ов разтвор. Финастерид се приема перорално. Хирургичното лечение представлява трансплантация на космени фоликули от окципиталната област на главата в засегнатите зони. Напоследък се разработват нови методи за повлияване на андрогенната алопеция чрез директно инжектиране на активни съставки в космените фоликули. Изискват се неколкократни процедури, през определен период от време.

Prev post
Next post