Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Хипотиреоидизъм

ПОНИЖЕНА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Когато щитовидната жлеза произвежда по- малко количество хормони от необходимото (състояние, познато като хипотиреоидизъм), функциите на клетките и органите в тялото се забавят. Проявите на хипотиреоидизъм са различни при отделните хора, но обикновено са свързани с едновременно наличие на някои от следните симптоми:

Напълняване/проблеми с теглото

Ако сте натрупали килограми без видима причина, може би се чудите къде бъркате и дали вината не е в липсата на воля.Замисляли ли сте, че затова може да е отговорна понижената функция на щитовидната жлеза?

Кожа

Може да усещате кожата си суха и да изпитвате дискомфорт, например при студено време или от климатик. Мислите си, че причината се крие в това, че сте забравили да използвате подходящата козметика, но е добре да знаете, че и при хипотиреоидизъм се наблюдава суха и чувствителна кожа.

Потене

Обилното изпотяване може да е неприятно за Вас, особено ако останалите хора не се потят толкова много в момента или пък сте изправен пред аудитория, която Ви наблюдава внимателно. Влажните длани и треперещите ръце може да не са само израз
на притеснение или нервност, а да се дължат на хипертиреоидизъм.

Коса

Суха, увредена и чуплива коса може да се дължи на честа употреба на сешоари, но това е чест симптом и при хипотиреоидизъм. Освен тези оплаквания, той е причина и за косопад, включително и на веждите и миглите.

Нокти

Маникюрът е важна част от визията на жената и желанието й да изглежда красива,. С възможностите, които се предлагат днес, много жени могат да пробват различни стилове. Ако ноктите ви са сухи и се чупят, може да си помислите, че сте прекалили с
гел-лаковете, но причина за това може да е понижената функция на щитовидната жлеза.

Очи

Много хора прекарват пред компютъра голяма част от своето време, не само на работното място, но и вкъщи, така че лесно си обясняват чувството за дискомфорт в очите.Освен късното лягане, причина да усещате сухота и дразнене в очите си може да
е понижена или повишена функция на щитовидната жлеза.

Умора / сънливост

Натовареното ежедневие на съвременния човек означава, че винаги има много задачи за вършене и съответно много причини да се усеща умора. Но тя не винаги е предизвикана само от начина на живот. При хипотиреоидизъмът се наблюдава повишена уморяемост и слабост.

Нарушения на съня

Когато така или иначе в течение на деня се усещате изморен е неприятно, когато не може да заспите продължително време или се будите прекалено рано, след което "няма заспиване". Употребата на кафе, проблемите или часовата разлика (ако пътувате често) могат да нямат нищо общо – и двете нарушения на функцията на щитовидната жлеза могат да причинят безсъние.

Депресия и безпокойство

Хипотиреоидизмът може да причини депресия, докато безпокойството е характерно и за двете нарушения на функцията на щитовидната жлеза- и понижена, и повишена. Това са сериозни здравословни проблеми, за които е добре да се консултирате с лекар.

Понижено либидо

Ако сте забелязали понижено либидо у Вашия партньор и мислите, че преумората е причина за това, е добре да знаете, че хипотиреоидизъм би могъл да е вероятната причина.

Раздразнителност

Изпитвате ли често раздразнение? Случвало ли се е Ваши близки да се оплачат, че избухвате лесно? Възможно е да отдавате това на многото стрес в начина Ви на живот и на преумората, но това може да е признак и на хипо-, и на хипертиреоидизъм.

Зиморничавост

Когато Ви е студено, а на всички останали им е топло, това може да е породено от хипотиреоидизъм.Обратното, при хипертиреоидизъм горещината не Ви понася добре.

Липса на мотивация

Когато нямате желание да се захващате с домакинската работа или сте изгубили своята “мога да го направя” нагласа на работното място, вероятно сте склонни да го отдадете на ленивост. Подобно състояние може да се дължи на ниски нива на тиреоидните
хормони.

Проблеми с концентрацията и паметта

Вероятно се обвинявате, че често забравяте и трудно се концентрирате.Това отново може да се дължи на понижена функция на щитовидната жлеза.

Слух

Много от нас изпитвате удоволствие от слушането на музика със слушалки и увеличавате звука, когато чуят любимата си песен.Известно е, че прекалено силният звук може да увреди слуха, така че ако забелязвате такива признаци у Вас може би
мислите, че вината е Ваша. Знайте обаче, че хипотиреоидизмът понякога също се свързва с проблеми със слуха.

Храносмилателна система

Ако имате проблеми с храносмилателната сисистема може да ги отдавате на храната, която приемате, на грешки в диетата или на малкото количество течности, които пиете.Запек и синдром на раздразненото черво могат да се дължат понякога на хипотиреоидизъм, докато обратното се наблюдава при хипертиреоидизъм.

Мускули и стави

Нормално е след работа в градината, физическо натоварване или спорт да се появят болки в мускулите и ставите.Скованост в мускулите и ставите, крампи и слабост могат да са белег на хипотиреоидизъм.

Менструални проблеми

Лесно е да отдадем проблемите си с нередовния цикъл на стрес, но това може да е проява и на хипотиреоидизъм, който да е причина за множество менструални оплаквания.Намалената функция на щитовидната жлеза може да доведе до оскъден или
обилен цикъл, а както и да причини неговото спиране за определен

Prev post
Next post