Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Изследване на проблем със забременяването

Кога и защо имаме проблем със забременяването?
Кога има проблем?

Акушер-гинеколозите казват, че след една година неуспешни опити за зачатие при двойки под 30 години, може да се говори за безплодие. Над 30 години, този период е 6 месеца. Това не означава непременно, че няма да можете да имате деца изобщо, а че просто трябва да се потърси причината за безплодието и да се третира. Статистиката сочи, че в световен мащаб, една на всеки седем двойки има проблем при зачеването на дете, а днес в България над 200 000 семейства нямат деца. За щастие, опции за третиране на стерилитета има, медицината е все по-напреднала, а и „ин-витро” не звучи като чужда дума, която се случва в Европа, но не и в България. Темата за стерилитета досега се обсъждаше изключително малко и много двойки се отказват от опитите си и се разделят обезсърчени, когато се сблъскат с неуспеха да имат дете, вместо да потърсят специализирана помощ. „Липсата на говорене за безплодието и схващането, че е неестествено да има трудности при зачатието са сред най-големите проблеми – двойките трябва да знаят, че няма нищо срамно и недостойно в това да се обърнат за помощ, когато опитите им да имат дете са неуспешни”.

Най-честите причини

Най-честите причини за незабременяване при жената, са болести или запушване на маточните тръби, ендометриоза, проблеми с овулацията, поликистозна болест на яйчниците, ранна менопауза, доброкачествени тумори на матката (миоми) или сраствания в таза. Тази суха класификация съдържа 90% от абсолютните причини за проблемно забременяване.

1. Възпаление на тръбите или запушване

Сложният термин салпингит означава  възпаление на тръбите. Хламидията е най-честият му причинител в ХХІ век, но до това могат да доведат и всички сексуално преносими болести. Болката „ниско долу“ и температурата са най-честите симптоми на едно такова възпаление. То може да протече драматично – силни болки, висока температура и приемане в болница, но може и да е почти без да го усетите – с лека тежест и дискомфорт. Мили момичета, не мислете, че всяка болка в яйчниците е признак на възпаление, но ако имате такава, най-добре е да потърсите за мнение вашия гинеколог. Нека се върнем на възпалението. То може да премине, но остава трайни следи в тръбите, изчезват ресничките по вътрешността на тръбата, тя намалява движенията си и дори може да се запуши. Тези промени пречат на срещата между сперматозоидите и яйцеклетката, а ако тя все пак се осъществи, полученият ембрион трудно се придвижва по тръбата. Така на петия ден той се имплантира докъдето е стигнал. Това е причината да се получават извънматочните бременности.

2.Ендометриоза

Това е заболяване, при което маточната лигавица  расте извън вътрешността на матката. Тя пречи на нормалната функция на яйчници, тръби и матка, влошава качеството на ембрионите и понижава оплодителната способност на яйцеклетката. За ендометриозата е писано много ,но това, което трябва да знаете, е, че ендометриозата трудно се диагностицира и трудно се борим с последствията от нея. Много момичета с неоткрита ендометриоза отиват под знаменателя неизяснен фактор.

3.Проблеми с овулацията

Тук се включват широк кръг от проблеми, които пречат на овулацията и следователно – на отделянето на годна за оплождане яйцеклетка. Те са свързани с отделянето от хипофизата на „вестителите“ – фоликулостимулиращия хормон FSH и лутеинизиращия хормон LH. Нарушенията в синхрона на тяхното действие са причина за липсата на овулация. Разбира се, причина може да са и други сериозни проблеми – прекарани операции на хипофизата, тумори на хипофизата, тумори на мозъка или прекъсване на връзките между мозък и хипофиза. Изследванията, които се провеждат трябва да бъдат назначени и разчетени от специалист, защото обратното може да доведе до излишно поставяне на объркващи диагнози.

4. Повишени нива на пролактина – хиперпролактинемия

Под това сложно за произнасяне наименование се крие повишението на един хормон – пролактин , който основно отговаря за продукцията на мляко от гърдите. Когато той е повишен, блокира овулацията и пречи на имплантацията на ембриона в матката. Именно повишеништ пролактин е един от факторите, които пречат на жените да забременеят, докато все още кърмят новороденото си дете. Секрецията от гърдите ви е един от признаците на повишен пролактин. Повишените му нива могат да са както от чисто функционален характер, така и признак за доброкачествени тумори на хипофизата, наречени пролактиноми. Трябва да знаете, че всеки стрес на организма предизвиква покачването на пролактина. Дори, ако се затичате или скарате с някой пред лабораторията, той бързо покачва нивата си. Ето защо се изследва сутрин след сън и почивка в лабораторията от минимум 15 минути.

5. Поликистоза на яйчниците

Често в кабинета си чувам израза: „Имам кисти на яйчниците и затова не мога да забременея.“ Обикновено зад този израз се крие поликистозна болест на яйчниците. Какво е това? Вродено състояние, при което зреенето на яйцеклетките и нарастването на фоликула блокира на определен етап. Фоликулът започва да нараства, но по средата на растежа спира. Така не настъпва овулация. По време на следващия цикъл започва да расте друг фоликул, който също спира и така в яйчниците се натрупват много тръгнали да се развиват, но незавършили развитието си фоликули. Такива яйчници – с много недорасли фоликули – ние наричаме поликистозни. Поликистозната болест на яйчниците се характеризира с повишено производство на мъжките хормони във вашия организъм, по-трудно усвояване на глюкозата, т.нар. глюкозна резистентност, и често наднормено тегло.

6. Ранна менопауза

Това е спирането на мензиса и/или работата на яйчника преди 35-тата година на жената. Какво означава това? В яйчника има много незрели яйцеклетки, чакащи да осъществят мисията си и да узреят. Когато една жена почне да губи бързо тяхната бройка,  гинеколозите наричат това явление изчерпване на яйчниковия резерв. Достига се до момент, в който практически в яйчника не остават незрели яйцеклетки и настъпва преждевременна менопауза. Причините за това са в повечето случаи неизвестни и многопластови, ние знаем за част от тях.
При лечение от ракови заболявания химио- и лъчетерапията поразяват яйчниковата тъкан и често излекуваните момичета изпадат в преждевременна менопауза. Автоимунни и системни заболявания – това са много широк кръг от страшни болести (системен лупус, синдром на Рейно, дерматомиозит, склеродермия и др.), с които не искам да ви запознавам от близо. При тях организмът напада собствените си яйчници и бавно и постепенно си отнема възможността за създаване на потомство. Това не значи, че ако някоя от вас има подобно заболяване, задължително ще има ранна менопауза, но моят съвет е да побързате с плановете за бебе.

Доказано е, че жени с активна социална дейност и заемащи отговорни постове са в пъти по-застрашени от останалите за преждевременно спиране на мензиса. Прекаляването с цигарите и силният стрес също може да се окажат причина за ранна менопауза. Наследствените причини също не са за пренебрегване – ако майка ви или баба ви е имала ранна менопауза, това може да се случи и при вас, но преди да започнете да се притеснявате излишно, посетете специалист. Ако отговаряте трудно на стимулация или имате смущения в овулацията, това не означава изчерпване на функциите на яйчника, защото може да се дължи на най-малкото десет други причини.

7. Доброкачествени тумори на матката – миомите

Миомата е доброкачествено образувание на матката, което много рядко (0,01%) търпи злокачествено развитие. Миомите са това за матката, както бенките по кожата ни. Те обикновено се появяват след 30-та година от живота на жената. Как пречат? За миомата не е важна толкова големината, колкото положението й в матката. Има големи миоми, които не пречат на забременяването, но има и такива, които блокират влизането на сперматозоидите в маточните тръби, деформират вътрешността на матката, така че отклоняват сперматозоидите от техния път или пречат на имплантацията на ембриона. За да бъдем напълно яестни трябва да кажем, че няма единно мнение по въпроса кога една миома пречи и кога не. Позициите са от много крайни, от „всички миоми трябва да се махнат“, до такива, че миомите изобщо нямат отношение, ако не са в кухината на матката.

Kакто за всяко друго нещо, истината е някъде по средата. Да, има миоми, които пречат, и особено при двойки с дългогодишни науспешни опити, при които не се открива друга причина, отсраняването на миомите е задължително. От друга страна, честа наша грешка е, като видим миома, веднага да предлагаме на жената операция, преди да се проверят и изчерпат всички други възможности. Нашият съвет към вас е: доверете се на опитен терапевт, който мисли не за миомата, а за това как да забременеете, а ако се наложи операция, да я направи така, че да забременеете най-лесно.

8. Сраствания около половите органи

Какво са срастванията? Това са ципи, които организмът произвежда, за да ограничи кървене или възпаление някъде по коремната кухина. Следователно тези сраствания са защитна реакция на организма. Но как те се отразяват на функциите на половата система? Помните ли прикования Гъливер от лилипутите? Той не може да мръдне крак или ръка и дори да завърти главата си. Така и срастванията приковават маточните тръби и те не помръдват и следователно улавянето на отделената яйцеклетката от тях става невъзможно. Подобни сраствания често има и около яйчниците. Те понякога така са увити в ципи, че яйцеклетката въобще не може да мине през тях до тръбата.

9. Какви са другите причини при жената, които пречат на забременяването

Медикаменти
Много лекарства могат да повлияят на фертилитета – пък били те не хормонални препарати. Обикновено, когато се спре техният прием, възможностите за забременяване бързо се възстановяват.

Проблеми с щитовидната жлеза
Болестите на щитовидната жлеза – нейната повишена активност (хипертиреоидизъм) или нейната понижена функция (хипотиреоидизъм), водят до проблеми със забременяването и нарушения в ритъма на менструалния цикъл.

Ракови заболявания и лечението им
Лечението на ракови заболявания, лъчетерапията и химиотерапията, могат да увредят яйчниците и те да спрат да произвеждат яйцеклетки. В наши дни, при жени, застрашени от това, се прави замразяване на яйчниковата тъкан или на зрели яйцеклетки. Така след лечението преборили рака, тези жени могат да имат деца. При жени на рак на репродуктивните органи онколозите се стремят да открият заболяването в много ранен стадий и да отстранят само част от засегнатия орган. Например, в ранен стадий при карцином на маточната шийка се отстранява само шийката, но не и матката – с мисъл за запазване репродуктивните способности на жената.

Други медицински заболявания и синдроми
Късният пубертет, първичната липса на мензис (това означава липса на първата менструация след 13-та година на момичето), болестта на Къшинг, таласемията в тежките си форми, СПИН, бъбречни заболявания и диабет могат да водят до липса на фертилност при жената.

Високи дози кофеин
Прекаляването с кафето и с други напитки, съдържащи кофеин, вреди и намалява шансовете за успех. Много рискови фактори за намаляването на фертилитета важат едновременно, и за мъжете, и за жените. Тези фактори обаче не са генерална и единствена причина за неуспех.

Възраст
Установено е, че фертилитетът на жената намалява след 32-та година и когато наближи 40-та си година, броят на годните за оплождане и развитие яйцеклетки намалява. Какво означава това? Всяка жена произвежда в живота си „добри“ за оплождане яйцеклетки и такива, които не са с „потенциал“. С напредване на възрастта броят на добрите намалява. Това не означава, че ако сте на 37 или 40 години, нямате шанс за бременност. Напротив, но при вас ще трябва да се постараем повече и може би с повече процедури, за да намерим желаната клетка.
При мъжете фертилната способност намалява след 35-та година. Това е общо за всички, но също в индивидуален план има много изключения.

Пушенето
Няма да повтаряме надписите върху кутията ви за цигари, но е факт, че и при двата пола пушенето намалява шанса за бременност и спонтанните аборти са по-чести. Много момичета, започвайки ин витро казват: „Спрях цигарите от първата инжекция!“ Естествено,решението е единствено ваше, но спирането на цигарите е силен стрес за привикналия организъм и хормоните за защита от стреса, които той сам ще си произведе, ще навредят на имплантация на ембрионите много повече. Факт е, че ако спрете да пушите, шансовете да забременеете ще се увеличат много, но това трябва да стане най-малкото два месеца преди планираната процедура. Така вече ще е преодоляна абстиненцията и стресът.

Алкохол
Спорен въпрос за жените, но прекаляването с употребата му категорично вреди на шансовете за забременяване.

Наднормено тегло
Не забравяйте, че мастната тъкан произвежда полови хормони, които драстично се месят в стимулацията, овулацията и т.н. В САЩ наднорменото тегло като причина за незабременяване, е пред ендометриозата, например.

Прекалено ниско тегло
При жените с много ниско тегло, особено при тези с нарушения в храненето (булимия и анорексия), силно се намаляват шансовете за забременяване, защото организмът ви сам „пуска шалтера“ и спира овулацията и функцията на репродуктивните органи. Самият организъм е наясно, че една бременност ще му изразходва още повече енергия, а тя така или иначе му липсва. Така, че хапвайте си. Вегетарианците, колкото и да са горди, че са такива, също имат проблеми със зачеването, защото при тях липсват или са в недостиг в организма им някои абсолютно необходими съставки за нормалното функциониране на половите им хормони – витамин В12, цинк, желязо, фолиева киселина. Разбира се, могат да си ги набавят с модерни мултивитамини.

Прекалено много упражнения
Проучвания доказаха, че физическите упражнения повече от седем часа седмично, намаляват фертилитета и при двата пола. При жените се блокира овулацията. Тежките фитнес и други физически занимания по време на ин витро процедура също са свързани с намаляване на шанса за успех. Намалената физическа активност обаче и заседналият начин на живот, са предпоставка за затлъстяване и наднормено тегло…

Вероятно има още причини, но тук сме покрили 99,99% от тях…

Prev post
Next post

Leave A Reply