Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Ехография на млечни жлези

Какво представлява и кога се препоръчва ехографско изследване на млечните жлези?

Какво представлява ехографията на млечни жлези?

Никога не е рано да отидеш на профилактичен преглед. Това важни и за профилактичните прегледи на млечните жлези. Много жени пренебрегват профилактиката на гърдите си, защото нямат притеснителни симптоми, но това може да се окаже сериозен проблем. Специалистите съветват след 30тата си година, дамите веднъж годишно да преглеждат гърдите си, за да се избегнат усложнения. Ракът на млечната жлеза остава най-значимото социално заболяване с висок процент 27,7 % от всички злокачествени заболявания при жените. Сухата статистика сочи, че през последните 40 години броят на новооткритите случаи с рак на гърдата в страната нараства непрекъснато. Важно е да се знае, че в развитите страни диагнозата на рака на гърдата се основава най-вече на резултата от образната диагностика, докато в развиващите си страни , в това число и България, продължава да се разчита предимно на клиничната находка заради липсата на скриниг, достатъчно медицинско оборудване и финансиране. Идеята на профилактичните прегледи на гърдите (скрининг) е да открие раковото заболяване в ранна фаза, когато лечението дава много добра прогноза.

ПРОФИЛАКТИКАТА И РАННАТА ДИАГНОСТИКА НА РАКА НА ГЪРДАТА СА КЛЮЧЪТ КЪМ ПРЕВЕНЦИЯТА НА БОЛЕСТТА

Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата. В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата. Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година от рак на гърдата у нас заболяват над 3 500 жени. Въпреки че и до днес причините за възникване на заболяването не са известни, е доказано, че здравословният начин на живот, профилактиката и ранната диагностика са най-сигурният начин за предпазване на жените.

Същевременно, съществуват някои рискови фактори:
– фамилна обремененост – т.е. наличието на раково заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря;
– генетични промени свързани с изменения в BRCA1 и BRCA2 гените;
– доказан рак на едната гърда, вероятността за възникване на рак и на другата е по-голям;
– не раждали жени или при късно раждане на първо дете;
– ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакса.

Улови симптомите

Често не обръщаме внимание на някои важни симптоми или пренебрегваме малките промени, които случайно сме установили.
Обърнете се към своя лекар винаги, когато установите:
– Бучка или деформация на гърдата си;
– Бучка в областта на подмишницата;
– Изтичане на секрет от зърното на гърдата;
– Деформация на зърното;

Промени в цвета и вида на кожата на гърдата.

За съжаление първите симптоми при възникване на рак на гърдата често остават незабелязани. Когато туморът е още малък и разположен дълбоко в тъканта на гърдата, той не може да се опипа, не предизвиква болка и дискомфорт. Затова в целия свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва ехографията или мамография при определени показания.
Скринингът за рак на гърда бива няколко вида.

Физикален преглед

Всяка жена над 35 години би могла всеки месец сама да опипва гърдите си с ръце. Така ще се научим какво е нормално на допир и, ако в някой момент напипаме бучка в гърдата или усетим друга промяна, лесно ще разпознаем, че е време да идем на лекар.
Физикалният преглед е неефективен, защото не открива рак в ранен стадий и не се препоръчва от мнозинството медицински организации. Бучките в гърдите рядко са раково образование.

Ултразвуковото изследване (ехография)

Ултразвуковото изследване (ехография) на млечните жлези (гърдите) е изследване, което използва отразени ултразвукови вълни, с помощта на които се създава изображение. С това изследване могат да се огледат всички области от млечните жлези, включително и тези, които са разположени до гръдната стена. Тези участъци не могат да се огледат добре с мамография. При провеждане на ултразвуково изследване не се използват рентгенови, други йонизиращи или вредни лъчи. Ултразвуковото изследване позволява да се определи дали едно образувание е плътно или изпълнено с течност (киста). Ехографията не измества необходимостта от мамография, но може да се проведе и при откриване на отклонения при мамография. Ултразвуковото изследване на млечните жлези се провежда с помощта на трансдюсер (малък накрайник, който се държи в ръката от изследващия). Той се поставя и се движи напред и назад върху гърдите. С помощта на този трансдюсер се изпращат ултразвукови вълни до компютър, който ги обработва и ги превръща в изображение, което се появява на видеомонитор. Картината, която се получава, се нарича ехограма или сонограма. Получените изображения могат да бъдат запазени.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Ултразвуково изследване на млечните жлези се провежда в някой от следните случаи:
– За откриване на причината за болка, оток или зачервяване в областта на гърдите.
– За изследване при откриване на образувание в гърдата. С това изследване може да се разграничи плътно образувание от киста.
– Възможно е да се наложи и допълнително изследване.
– Като допълнително изследване след мамография.
– За изследване на гърдите на млади жени.
– За подпомагане на въвеждането на иглата при биопсия на млечните жлези или при дрениране на киста или абсцес.
– За проследяване на размера на открита кистата.
– За изследване след поставяне на силиконови импланти.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима специфична подготовка за провеждане на ултразвуково изследване на млечните жлези. Необходимо е да свалите дрехите от кръста нагоре. Ако се провежда биопсия на млечните жлези или друго изследване, може да се наложи да попълните информирано съгласие. Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, как се провежда, какво означават получените резултати и какъв може да бъде рискът, се консултирайте с Вашия лекар.

Метод на провеждане на изследването

Ултразвуковото изследване (ехография) на млечните жлези се провежда от лекар в специализиран кабинет или в болница.
Преди да започне изследването може да е необходимо да свалите дрехите от кръста нагоре. Необходимо е да свалите бижутата от врата (ако носите). По време на изследването ще сте легнали по гръб. Използва се гел, който се поставя върху кожата на гърдите. Този гел се използва като контактна среда между кожата и трансдюсера. Трансдюсерът се придвижва многократно напред и назад. С помощта на компютър на монитор се появява изображение. По време на изследването е необходимо да лежите неподвижно, но в някои моменти от изследването може да ви помолят да вдигнете ръцете си над главата или да ги разтворите настрани .
След приключване на изследването гелът се отстранява от кожата. Изследването отнема около 30 минути. Ако е необходимо да се направи биопсия, изследването може да отнеме повече време.

Какво ще усещате по време на изследването?

– Може да усещате студенина от гела.
– Може да усетите лек натиск от трансдюсера.
– Може да усетите дискомфорт, ако имате фиброкистозни промени, абсцес или друга инфекция на млечните жлези.
– Ултразвуковите вълни не се чуват.
– Ако ще Ви вземат биопсия от млечните жлези, може да усетите дискомфорт и лека болка.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При провеждане на ултразвуково изследване на млечните жлези не съществува риск. При това изследване не се използват радиационни лъчи и е безопасно и по време на бременност.

Резултати от проведеното изследване

Ултразвуковото изследване (ехография) на млечните жлези (гърдите) е изследване, което използва отразени ултразвукови вълни, с помощта на които се създава изображение. С това изследване могат да се огледат всички области от млечните жлези, включително и тези, които са разположени до гръдната стена. Резултатите от изследването може да научите веднага след провеждането.

Нормални стойности:
Тъканта на млечните жлези изглежда с нормална структура и еднаква за двете гърди.

Отклонения от нормата:
Данни за киста (образувание, изпълнено с течност). Възможно е при откриване на киста да се наложат допълнителни изследвания.
Данни за плътно образувание. Възможно е да се наложи провеждане на биопсия или допълнителни изследвания.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Ултразвуковото изследване на млечните жлези може да не се състои, ако имате рана или възпаление в областта на гърдите.

Prev post
Next post