Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Предиабет

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕДИАБЕТЪТ?

Предиабетът е състояние, при което кръвната захар е по-висока от нормалната, но все още не е достигнала стойности, които да са показателни за захарен диабет.

Преди да говорим за захарен диабет или предиабет, трябва да уточним, кои са нормалните стойности на кръвната захар на гладно и след нахранване.

Кои са нормалните стойности на кръвната захар?

1. 1. При хора, които нямат захарен диабет
– Кръвна захар на гладно 3.5 – 5.6 mmol/l
– Кръвна захар 2 часа след нахранване < 7.8 mmol/l

1.2. При хора със захарен диабет:
– Кръвна захар на гладно 4.0 – 7.0 mmol/l
– Кръвна захар 2 часа след хранене < 9.0 mmol/l
– Когато се измерва кръвна захар на гладно, изследваното лице не трябва да е приемало поне 8 часа храна или напитки, с изключение на вода.

При какви стойности на кръвната захар са налице предиабет или
захарен диабет?

Критерии за поставяне на диагноза захарен диабет:
– Симптоми на захарен диабет + случайна плазмена глюкоза ≥ 11.1 mmol/ или
– Плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или плазмена глюкоза на 2-я час при ОГТТ ≥ 11.1 mmol/l ниво на гликиран хемоглобин (HbA1c) ≥ 6.5 %

Критерии за предиабет:
– Понятието предиабет включва следните 2 състояния:
– Нарушен глюкозен толеранс (НГТ): плазмена глюкоза на 2-я час при извършването на орален глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) 7.8-11.1 mmol/l
– Нарушена гликемия на гладно (НГГ): плазмена глюкоза на гладно 5.6-6.9 mmol/l

Нарушеният глюкозен толеранс и нарушената гликемия на гладно са междинни етапи между нормалната обмяна на въглехидратите и захарния диабет. НГТ и НГГ не са равнозначни състояния. Те отразяват различни нарушения в глюкозната обмяна.

НГГ отразява нарушения във въглехидратната обмяна в основно състояние на организма, докато НГТ е динамичен показател на нарушен въглехидратен толеранс след стандартно натоварване /обременяване/ с глюкоза.

Пациентите с нарушен глюкозен толеранс и нарушена гликемия на гладно имат относително висок риск за отключване на захарен диабет тип 2. За да сведете до минимум този риск, специалистите препоръчват да редуцирате теглото си с 5 до 7% и да повишите физическата си активност до минимум 150 минути седмично, като например разходки с по-бърз темп.

НГТ и НГГ могат да са в рамките на т.нар. метаболитен синдром, който включва затлъстяване (особено в коремната област), отклонения в мастния профил с повишено ниво на триглицеридите и/или понижено ниво на „добрия” холестерол (HDL-холестерола) и повишено кръвно налягане (артериална хипертония). Хората, които покриват критериите за НГТ и НГГ могат да са с нормални или почти нормални стойности на кръвната захар в ежедневието и с нормални или почти нормални нива на гликирания хемоглобин (HbA1c). Тези, които са с НГТ могат да имат повишени нивва на кръвната захар само след обременяване с
глюкоза (ОГТТ).

Какво представлява оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ)?

Оралният глюкозо-толерантен тест, по-популярен с названието обременяване или натоварване с глюкоза, показа способността на вашия организъм да усвоява глюкоза или захар, когато вие приемете определено количество глюкоза на прах, разтворено във вода. В детската възраст количеството глюкоза се изчислява по 1.75 мг/кг тегло, като то не трябва да надминава максималната доза за възрастни – 75 грама. Продължителността на теста е 2 часа, като по преценка на лекаря може да продължи и до 3 часа. Изследването се извършва като се взема венозна кръв с определяне на кръвната захар и нивото на инсулин.

Преди извършването на теста не се спазва диета, която да е лишена от въглехидрати. В продължение на 3 дни преди теста, пациентът трябва да е приемал достатъчно количество въглехидрати, поне по 150 грама дневно, като консумира хляб, зърнени храни, плодове, зеленчуци, варива и други източници на въглехидрати.

Минумум 8 часа преди ОГТТ, пациентът трябва да е преустановил приема на храна и напитки, с изключение на вода, да не е пушил и да не е имал физическо натоварване. Той трябва да уведоми лекаря ако е приемал някои лекарства като бета-блокери, диуретици, антидепресанти, кортикостероиди, които биха могли да дадат отражение върху резултатите от теста.

Преди извършването на ОГТТ, трябва да сме сигурни, че пациентът няма недиагностициран захарен диабет, защото обременяването с глюкоза в този случай, ще доведе до значително покачване на кръвната му захар. Следователно, преди започване на теста, трябва да имаме получен резултат от кръвната захар на гладно и той да не надвишава 7.0 ммол/л.

За какво се използва оралният глюкозо-толерантен тест?

За диагностициране на предиабет
За диагностициране на захарен диабет, основно захарен диабет тип 2 и някои наследствени форми на диабет (MODY)
За диагностициране на диабет на бременността (гестационен диабет)
За установяване на инсулинова резистентност

Кои хора трябва да се изследват за предиабет?

За предиабет трябва да си изследват хора, които са със затлъстяване и възраст над 45 години, както и тези, които са под 45 годишна възраст, но имат едно или повече от следните състояния:
– водят заседнал начин на живот
– имат установен преди това НГТ или НГГ
– имат член в семейството със захарен диабет
– имат определена етническа принадлежност – Афро-Американци, Американци от азиатски произход, Испано-Американци, Американци, жени, които са имали диабет по време на бременността (гестационен диабет) или са родили плод с тегло над 4 кг
имат повишено кръвно налягане имат ниско ниво на „добрия” холестерол (HDL-холестерола) и/или високо ниво на триглицеридите имат сърдечно-съдово заболяване

Prev post
Next post