Тел. 0876 110 030
Понеделник - Петък 9.00 - 18.00

Терапия с тясноспектърна UVB 311

Какво представлява терапията с тясноспектърна UVB 311 nm?

Фототерапията е един от най-старите терапевтични методи използвани в дерматологията. Първото споменаване на лечение, базиращо се на принципите на фототерапията е в папирусите на Еберт от 1500 г. пр. Хр. и е аналогично на съвременната фотохимиотерапия. Съвременната фототерапия като терапевтичен подход в медицината води началото си от лечението на Lupus vulgaris с видими и UV-лъчи. Методът е въведен за първи път от Niels Finsen, за което той получава Нобелова награда през 1903 г. Първото мащабно използване на ултравиолетовата светлина в лечението на псориазис е през 1925 г. и е въведено от William Goeckerman в Mayo clinic. През 50-те години на XX век John Ingram въвежда метод на лечение на псориазис с катрани и атралинова паста. През 70-те години активно се използва широкоспектърната UV-B терапия, започва приложението на системна и локална PUVA терапия, а по-малко от две десетилетия по-късно и тясно спектърната NB-UVB.

Редица дерматологични заболявания се профилактират или лекуват успешно благодарение на познатия и утвърден отдавна метод, наречен фототерапия.Този метод е въведен в дерматологичната практика в началото на миналия век. Той е лесен за приложение и действието му се базира на влиянието, което определени спектри от UV лъчение оказва върху кожата. В зависимост от дължината на вълната, UV лъчите се делят на 3 групи: UV А (320-400 nm), UV В (280-320 nm) и UV С (190-280 nm). За целите на фототерапията се ползват UV А и UV В лъчите. UV лъчите действат в много направления и често фототерапията е първи метод на избор в лечението на различни заболявания, тъй като е лесен, ефективен и нерядко по-безопасен от медикаментозното лечение.

НЦ Медикал плюс е оборудвана с едни от най-съвременните уреди за фототерапия на лидера в производство на медицинска апаратура DERMALIGHT.

Какво предствлява процедурата?

УВ панелът излъчва самостоятелно UVB лъчи, като не излъчва UVA лъчи, които са вредни за кожата и водят до стареене и риск от кожни карциноми. Установено е, че най-благоприятен ефект оказва т.нар. тясноспектърна UV B фототерапия (311 nm). Тази дължина на вълната се оказва, че притежава най-полезно действие при най-малък риск от странични реакции. Точното дозиране на интензивността на лъчение и времетраене се задават от дерматолог спрямо заболяването и индивидуалните осбености на пациента.

Колко процедури са необходими?

В повечето случаи се препоръчват 2-3 облъчвания седмично, като целият терапевтичен курс изисква близо 20-30 процедури.

Кои заболявания се повлияват успешно на фототерапия?

Най-честото заболяване, което успешно се повлиява от фототерапия, е псориазисът. Той засяга 1-2 % от населението в България и по-тежките му форми освен дискомфорт могат до доведат до инвалидизация на пациентите. При по-леките форми на псориазис, фототерапията може да бъде напълно достатъчна да доведе до ремисия на заболяването. По-тежките форми изискват комбинация с медикаменти. Други заболявания, които фототерапията успешно повлиява, са: атопичен дерматит, червен плосък лишей, розов лишей витилиго, парапсориазис, пруриго. Освен за цялото тяло, фототерапията може да бъде прилагана и в по-трудно достъпни зони, като скалпът например. За целта МЦ Медикал плюс разполага и със специален UV гребен, който повлиява различни дерматози с локализация по главата.

Безопасна ли е процедурата?

Понякога след процедура може да има зачервяване и лек сърбеж на кожата, което преминава в хода на следващите третирания при прецизиране на параметрите.

Колко време отнема една процедура?

Фототерапията е много лесна и ефективна методика, която е изключително подходяща за хора с натоварено ежедневие. Отнема минути, не изисква никаква подготовка и специфични грижи от страна на пациентите.

Може ли са се комбинира с други средства?

Фототерапията много добре се съчетава и с различни локални средства за лечение, като така се повишава ефективността на терапията. Напоследък все повече хора страдат от т.нар. слънчева алергия. Според експертни проучвания около 20% от живеещите в Европа и САЩ проявяват различни форми на слънчеви алергии, като по-често засегнати са жените. Среща се по-често във възрастта между 20-40 години и веднъж появила се обикновено напомня за себе си всяка пролет и лято в продължение на няколко години.

Кога се проявява слънчевата алергия?

Проявите на алергия започват в началото на пролетта при първите топли слънчеви лъчи. Ключова роля за развитието на слънчеви алергии имат свободните радикали, образувани в следствие на действието на UV лъчите върху кожата. Те предизвикват оксидативен стрес (увреждане на клетъчните мембрани, на нуклеарната и митохондриална ДНК и клетъчните протеини) и могат да повлияят имунната система, в следствие на което се появяват симптомите на слънчева алергия. Естествена защита на кожата ни срещу свободните радикали са различни ензими и витамини, като ко-ензим Q10, витамини Е, А, C и други антиоксиданти.

Как се проявява слънчевата алергия?

Обривите се разполагат най-често в областта на деколтето, гърба на ръцете, по долните крайници, т.е. откритите части от тялото, но при по-бурно протичане могат да се разпространят и обхванат други области. Нерядко по-тежкото протичане на алергичната реакция може да бъде съпроводено от поява на малки мехурчета.

Повлияват ли се кожните слънчеви алергии от UV кабините?

Кожните слънчеви алергии успешно могат да бъдат успокоени чрез действието на UV кабините. Тази фототерапия има благотворно действие.

Колко процедури са необходими?

За да избегнете неприятния сърбеж, дискомфорт, червенини и обриви, е препоръчително да се направи една серия от 10-15 процедури в UV кабина (но не солариум, нямат нищо общо), за да се получи т.нар. „закаляване” на кожата или „харденинг” феномен. Целта е много деликатно и постепенно да се намали чувствителността на кожата спрямо UV лъчите, за да можете да се наслаждавате спокойно на хубавото време навън и отпуската.

Prev post
Next post